Ćirilica  |  Latinica  |  English  |  
   
 
Naslovna  >  Vlasina
 
Vlasinsko jezero Verzija za štampu

 

Vlasinsko jezero se nalazi u Jugoistočnoj Srbiji na teritoriji opštine Surdulice. Do Vlasine i Vlasinskog jezera se može doći iz četiri pravca: od magistralnog puta (Beograd – Atina), preko Vladičinog Hana, Surdulice do Promaje na Vlasini (32 km), od magistralnog puta (Beograd – Atina) odvajanjem od Leskovca, preko Vlasotinca, Crne Trave do Vodojaži na Vlasini (67 km) i iz Bugarske iz dva pravca preko graničnog prelaza Ribarce (42 km) i graničnog prelaza Strezimirovci (23 km) do Promaje na Vlasini.

Vlasinska visoravan se nalazi na 1230 m, a samo jezero na 1210 m nadmorske visine. Prema nadmorskoj visini i površini od 16,5 km² Vlasinsko jezero je najveće veštačko planinsko jezero u Srbiji i jezero koje je na najvišoj nadmorskoj visini na našim prostorima. Obala je razuđena, ima 36 km u obimu. Ima nekoliko zaliva koji su pogodni za plaže, sportove na vodi i smeštaj čamaca. Najveći zaliv je Biljanin zaliv. Poluostrva su pogodna za kampovanje, istaknutija poluostrva su: Bratanov Del, Dugi Del, Pejčinov Klad, Zanoga. Jezero je dugačko 9 km, a najveća širina je 3,5 km. Prosečna dubina je 10 m, a najveća dubina kod brane je 22 m. Zapremina vode je 165 miliona kubnih metara, koga pune mnogi potoci, rečice, reke, koje su povezane i preko 13 većih kanala utiču u jezero.

Jezero je pretežno mirno, retko talasi dostižu pola metra, spada u prohladna jezera jer je srednja godišnja temperatura vode 9⁰C, a maksimalna srednja mesečna u avgustu je 18⁰C i minimalna srednja mesečna u januaru 0,9⁰C. Najtopliji mesec je avgust sa srednjom temperaturom od 15⁰C , a najhladniji je januar sa srednjom mesečnom 4,5⁰C. Zbog ovih temperatura u letnjim mesecima je moguće kupanje, a zimi klizanje jer je debljina leda na jezeru čak i do 40 cm koji se zadržava 40 - 60 dana.

Jezero je veoma bogato ribom: ohridska, potočna, kalifornijska pastrmka, amur, šaran, grgeč, jegulja, sunčica, som, babuška, karaš, klen.

Jezero okružuju stare gromadne planine: Čemernik na zapadu 1638 m, Plana sa vrhom Vrtopom na istoku 1721 m, Vardenik na jugu sa najvišim vrhom Strešerom 1876 m, koji predstavlja i najviši planinski masiv u ovoj opštini.

Posebnu pažnju turista privlače ostrva Stratorija i Dugi Del, a najzanimljiviji turistički motiv su ploveća ostrva sa potpunom vegetacijom, jedinstvena su u svetu, koja pokreću vetrovi prilikom podizanja vodostaja jezera. Jezero je plavo sa zelenim priobalnim površinama što daje Vlasini posebne pejzaže.

Postanak Vlasinskog jezera

U daljoj prošlosti na mestu ovog jezera bila je Vlasinska tresava najveća u Srbiji sa mestimično vidljivom vodenom površinom. Usled subplaninske klime, pri niskim temperaturama vazduha, dolazilo je do isparavanja i oticanja vode, koja je akumulirala od padavina i priticala iz potoka sa ostalih brda. Zbog toga je najpre nastala močvara koja je zarašćivanjem i truljenjem organskog sveta preobraćena u tresavu. Zbog toga se mogu videti naslage treseta pored obale.

Postoji legenda iz tog perioda o jezeru i „Crnom vodenom biku“.

Nekada davno je u jezeru živeo „vodeni bik“ koji je često izlazio noću iz vode na obalu, pasao travu i ubijao goveda seljanima koja su oko jezera pasla travu. Kako je poubijao mnogo goveda i zadavao seljanima veliki strah, neki kovač se dosetio da svom volu okuje rogove gvožđem i pusti ga da pase kraj jezera. Kad vodenjak izađe iz vode i polete ka kovačkom volu, ovaj ga probode okovanim rogovima te se vodeni bik vrati u jezero i više se nikad nije pojavio, već samo 1827. godine pred rusko-turski rat i srpsko-turski rat, kad se iz jezera čula rika bika da se tresla cela okolina, a iz vode su izbijali veliki mehuri (klaburci).

Nastanak novog jezera i hidroenergetskog sistema

Vlasinsko jezero je veštačko jezero, nastalo je izgradnjom brane i akumulacije na mestu isticanja reke Vlasine iz Vlasinske tresave, a za potrebe hidroelektrane. Izgradnja brane je počela 1946 , a završena je 1949. godine. Punjenje jezera je počelo 1949 godine, a izgradnja celog sistema i sve četiri hidroelektrane trajala je do 1958 godine. Visina brane je 31 m, dužina brane je 220 m i 5 m širina.

Kanali kojima pritiče voda sa okolnih reka i potoka, slivova Vlasine i Lisine, dugački su ukupno 60,3 km. 13 većih kanala pune Vlasinsko jezero. Veći kanali su: Božički kanal (22 km), Čemernica (15 km), Jerma (7,5 km) , blizu brane kanal Strvna ( 16 km), nalazi se blizu brvnare. Zanimljivo je napomenuti i to da je deo vode koji bi preko Božice i Strume trebalo da dospe u Egejsko more navraćen u Vlasinsko jezero odakle otiče u Crno more. (Ova pojava da voda iz jedne reke otiče u dva mora naziva se bifurkacija. U ovom slučaju se radi o veštačkoj bifurkaciji).

Preuzimanje: Prezentacija Vlasinsko jezero (33MB)

Preuzimanje: Prezentacija The Vlasina lake (33MB)

 
Opština Surdulica
Javne nabavke
Predeo izuzetnih odlika Vlasina
Surdulički Kulturni Centar
Progres
YouTube kanal
Katalog - Koprivštica
Katalog - Surdulica
Strategi? v ob?inite Surdulica i Kopriv?ica
Strategija u opštinama Surdulica i Koprivštica
Dunav osiguranje
Soulfood
Srbija.Moja zemlja.Moje putovanje
 
         
Turistička organizacija opštine Surdulica © 2011
Sva prava zadržana  |  Mapa sajta  |  Poseta: 1.605.744