Ćirilica  |  Latinica  |  English  |  
   
 
Naslovna
 
Vlasina Verzija za štampu
  Informativni centar za zaštitu životne sredine
  Predeo izuzetnih odlika Vlasina
  Vlasinsko jezero
  Ploveća tresetna ostrva

Kada jednom odete na Vlasinu, poželećete da to ne bude poslednji put. Vlasina ima čudesnu moć da vas osvoji i natera da je opet posetite. Ona će vas očarati svojim prelepim pejzažima, čistim vazduhom, zdravom i pitkom vodom, kao i posebnom energijom koju ćete osećati sve vreme prilikom boravka na ovoj planini.

Vlasinska visoravan sa svojim najvišim, najvećim planinskim veštačkim jezerom u zemlji nalazi se u jugoistočnom delu Srbije, na teritoriji opštine Surdulica od koje je udaljena 23 km. Do Vlasine i Vlasinskog jezera se može doći iz četiri pravca: od magistralnog puta (Beograd – Atina), preko Vladičinog Hana, Surdulice do Promaje na Vlasini (32 km), od magistralnog puta (Beograd – Atina) odvajanjem od Leskovca, preko Vlasotinca, Crne Trave do Vodojaži na Vlasini (67 km) i iz Bugarske iz dva pravca - preko graničnog prelaza Ribarce (42 km) i graničnog prelaza Strezimirovci (23 km). Svi ovi putevi vode na 1230 m nadmorske visine i do samog Vlasinskog jezera.

Vlasina zbog svojih prirodnih odlika, netaknute prirode, dobre klime, plovećih ostrva jedinstvenih u svetu, proglašena je za predeo izuzetnih odlika.

Ploveća ostrva sa svojom gustom vegetacijom plove po 16 km² velikom jezeru i prava su atrakcija. Po jedinstvenosti u svetu, ploveća ostrva su pravi mamac za turiste.

Jezero dužine 12 i širine 3,5 km, na visini od 1213 m, okruženo je planinskim vencima (Velikim Strešerom 1876, Čemernikom 1638, Vrtopom 1721, Bukovom Glavom 1472m), bogatom šumom, kristalno bistrim rečicama, potocima i prelepim zalivima. Posebnu lepotu ovog plavog dragulja, 36 km u obimu, čine dva atraktivna ostrva Stratorija i Dugi Del, obrasla šumom i zelenilom. Za razliku od plutajućih ostrva, ova dva ostrva miruju i zato predstavljaju turistima raj za odmor i uživanje.

Vlasinsko jezero je bogato raznovrsnom ribom: grgečom, kalifornijskom pastrmkom, jeguljom, babuškom, grčkom bodorkom, potočnom pastrmkom, karašom, belim amurom, potočnom mrenom, šaranom, klenom, sunčicom...

Vlasina je bogata florom i faunom. Registrovano je više od 300 lekovitih biljaka oko jezera. Ono što je karakteristično za floru je, svakako, vrlo retka biljka mesožderka pod nazivom rosulja. I životinjski svet je raznovrstan, a najzastupljenije vrste su vuk, lisica, divlja svinja, zec, srna, divlja patka...

Na ovoj planini je klima subplaninska, sa kratkim, suvim, svežim letima i hladnim zimama. Najtopliji meseci su u avgustu 16°C, julu 15,8°C i junu 14°C, a temperatura vode u letnjem periodu iznosi oko 22°C, pa je moguće kupanje. Najhladniji meseci su u januaru -3,6°C, februaru -2,6°C, decembru -0,7°C. Zbog niske temperature sneg se zadržava preko 3 meseca sa debljinom iznad 30 cm. Maksimalna visina snežnog pokrivača je 97 cm, a broj padavina je 54. Ova izuzetno niska temperatura vazduha omogućava i pojavu leda na jezeru, prosečne debljine 40 cm, koji se zadržava 45 dana. Jezero oivičava zatalasana visoravan u vidu prostirnog zelenog ćilima, koji u zimskim mesecima prekriva debeli snežni pokrivač. Za ljubitelje klizanja na ledu ovo predstavlja pravi raj, a dugotrajni i dubok sneg i blage i jake planinske kose omogućavaju bavljenje mnogim zimskim sportovima: skijanjem, sankanjem, vožnjom skuterima i klizanjem. Ako se pak turisti odluče za drugu vrstu sportova: košarku, odbojku, mali fudbal, stoni tenis, teretanu, to mogu sebi priuštiti u nekima od hotela i ugostiteljskih objekata “Vlasina“, „Narcis“, „Jezero“, „Best“.

Hoteli pored sportske hale, teretane, kongresne sale, smeštaja sa dvokrevetnim, trokrevetnim sobama sa kupatilom, apartmanima, nude i restorane dobre hrane u kome pravi gurmani i ljubitelji lepe i zdrave hrane imaju priliku da probaju specijalitete ovog kraja kao i čuveni vlasinski krompir, sir, mirisne lepinje. Ovde možete probati nadaleko poznatu vlasinsku jagnjetinu i ribu sa Vlasinskog jezera. Gostima su na raspolaganju pored uobičajnih hotelskih usluga, veliko fudbalsko igralište, pomoćni tereni, igralište za male sportove. U blizini hotela nalazi se i 350 m dugačka ski staza za početnike.

Pored hotela, topao i ugodan kutak gosti mogu naći u lepim vikendicama i mnogim odmaralištima: Vila “Best“, Srbija šume, Zele Veljković, odmaralište Hidroelektrane Surdulica, Termoelektrane Kostolac – Kopovi, Zavod za zapošljavanje Surdulica.

Svoj boravak možete upotpuniti planinarenjem, lovom i ribolovom ili obilaskom istorijskih spomenika. Mi vam preporučujemo manastir Vavedenja Presvete Bogorodice u Palji, iz 13.veka, crkvu Sv. Ilije u selu Ridu, kulu i crkvu Sv. Trojice u Klisuri. Ako se, pak, odlučite za šetnju, prijaće vam borova i brezova šuma, gde možete videti zanimljivu belu i retku maljavu brezu, karakterističnu za ove predele. Šetajući možete zahvatiti vodu sa izvora, koji čine posebno prirodno bogatstvo i ima ih preko 70. Najhladniji i najatraktivniji izvor je Kladenac Sv.Nikole.

Oni koji se ne mogu odlučiti da li da svoj odmor provedu na planini ili u banji, odlaskom na Vlasinu napraviće pravi izbor jer će vam Vlasina ponuditi i jedno i drugo. Za ljubitelje netaknute prirode to je pravo mesto za odmor, opuštanje i rekreaciju. Ekološki čist prostor Vlasine, njeni visovi, zelena prostranstva, zdrava i pitka voda to najbolje potvrđuju, a planinski vazduh, čist i nezagađen, omogućiće vam da dišete punim plućima i da se kroz uživanje u prelepim pejzažima i šetnju dobro odmorite.

 
Opština Surdulica
Javne nabavke
Predeo izuzetnih odlika Vlasina
Surdulički Kulturni Centar
Progres
YouTube kanal
Katalog - Koprivštica
Katalog - Surdulica
Strategi? v ob?inite Surdulica i Kopriv?ica
Strategija u opštinama Surdulica i Koprivštica
Dunav osiguranje
Soulfood
Srbija.Moja zemlja.Moje putovanje
 
         
Turistička organizacija opštine Surdulica © 2011
Sva prava zadržana  |  Mapa sajta  |  Poseta: 1.605.784