Ćirilica  |  Latinica  |  English  |  
   
 
Naslovna  >  Turizam
 
Spomen - kosturnica Verzija za štampu

Od 1924. do 22. IV 1941. godine, svake godine na Vidovdan, održavano je opelo u spomen-kosturnici kao spomen na žrtve. Ali nakon aprilskog rata i okupacije Srbije 22. IV 1941. godine, upali su okupatorski vojnici i demolirali spomen-kosturnicu.

1943. godine, okupatori su naredili đacima Građanske škole da u periodu od 3. do 17. II skinu ciglu po ciglu i sruše spomen-kosturnicu.

Kripta je zatrpana sa zemljom, a kosti su razbacane svuda unaokolo. Tada je lokalno stanovništvo tajno sakupilo deo razbacanih kostiju i sahranilo ih na starom surduličkom groblju. Danas, na mestu gde počivaju kosti surduličkih mučenika postoji malo spomen obeležje, južno od crkve Svetog Pantelejmona na starom surduličkom groblju.

Posle II svetskog rata sve do 1989. godine, nije postajala inicijativa da se obnovi ovo spomen-obeležje. Tek tada je pronađen projekat u Patrijaršiji u Beogradu i formiran je odbor za obnovu spomen-kosturnice i iz temelja je krenula obnova. Ali je rat i raspad Jugoslavije, doprineo da se stane sa obnovom. Tek 2004. godine formirano je udruženje Stara Surdulica na čelu sa profesorom Tomom Radojičićem koje je uz pomoć donatora i ministarstva obnovilo u originalnom izgledu spomen–kosturnicu.

Sada je ona opet u funkciji, skoro 80 godina posle njene izgradnje.


 
Opština Surdulica
Javne nabavke
Predeo izuzetnih odlika Vlasina
Surdulički Kulturni Centar
Progres
YouTube kanal
Katalog - Koprivštica
Katalog - Surdulica
Strategi? v ob?inite Surdulica i Kopriv?ica
Strategija u opštinama Surdulica i Koprivštica
Dunav osiguranje
Soulfood
Srbija.Moja zemlja.Moje putovanje
 
         
Turistička organizacija opštine Surdulica © 2011
Sva prava zadržana  |  Mapa sajta  |  Poseta: 1.605.759