Ćirilica  |  Latinica  |  English  |  
   
 
Naslovna  >  Turizam
 
Spomen obeležje žrtvama NATO agresije 1999 godine Verzija za štampu

U znak sećanja na pale žrtve od NATO agresije 1999. godine podignut je spomenik, u parku u centru grada, ipred Surduličkog kulturnog centra.

Opština Surdulica je pretrpela najveće ljudske žrtve i materijalna razaranja u odnosu na broj stanovnika u SRJ. Područje opštine je granatirano 16 puta. Na Surdulicu su pala 62 projektila, poginulo je 33. ljudi, najviše civila-starih, žene i dece.

U zverskom bombardovanju naše zemlje učestvovale su vazduhoplovne i raketne snage 19 zemalja, članica NATO sa preko 1.200 bombardera i drugih aviona, a u toku 78 dana i noći neprekidnog bombardovanja obavili su 2.300 udara, bacili 21.700 tona najrazornijeg eksploziva među kojima je i "osiromašeni" uranijum, čije će posledice osećati i sledeće generacije. Iako su najavili bombardovanje vojnih ciljeva, razorili su i teško oštetili 190 škola i univerzitetskih ustanova, 20 bolnica i klinika, porušili 60 mostova i uništili 60 fabrika. U NATO agresiji su uništeni gotovo svi objekti od velikog značaja za opstanak stanovništva, kao što su proizvodnja hrane, vode i električne energije, lekova.

Ono što je najvažnije i najstrašnije od svega, što se ne može obnoviti ni popraviti, to su zauvek izgubljeni ljudski životi.

 
Opština Surdulica
Javne nabavke
Predeo izuzetnih odlika Vlasina
Surdulički Kulturni Centar
Progres
YouTube kanal
Katalog - Koprivštica
Katalog - Surdulica
Strategi? v ob?inite Surdulica i Kopriv?ica
Strategija u opštinama Surdulica i Koprivštica
Dunav osiguranje
Soulfood
Srbija.Moja zemlja.Moje putovanje
 
         
Turistička organizacija opštine Surdulica © 2011
Sva prava zadržana  |  Mapa sajta  |  Poseta: 1.605.780